Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ??Jedym sposobe, jest włóż go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.
Składniki:
(ok. 10 sztuk naaleśników)
- Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli)
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- średniej wielkości cebula
- 200g bałego sera
- sól pieprz do smaku
- ok 100 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyzki masła
- cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy jeszcze ok 2 min
- Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i wszystko dokaldnie mieszamy.
- Naleśniki smażymy, a nastepnie nadziwamy serem i szpianakiem, zawijamy i krótko pieczemy w piekaniku lub smażymy na patelni.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz