Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie.
Składniki:
- 400-500 g polędwicy z indyka
- 500 g kurek
- 250 ml śmietany 12%
- 1/3 szklanki mleka
- cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.
- W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy kurki.
- W czasie gdy na małym ogniu będziemy podgrzewać kurki, mamy czas aby obsmażyć z dwóch stron nasze polędwiczki. Nie za długo, aby nam się nie wysuszyły.
- Gdy pozbędziemy się już z patelnie wody, dodajemy masło, a następnie wlewamy śmietanę mieszamy wszystko razem, aż nam się połączy na samym końcu wlewamy mleko mieszamy z grzybami jeszcze ok 1-2 min i gasimy. Tak przygotowany sos dodajemy do mięsa, wszystko razem łączymy. W przypadku gdy mięso nam wpije za dużo sosu można jeszcze odlać odrobinę mleka. Uwaga aby się nie zważyło.
- Doprawiamy ewentualnie do smaku.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz