Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis. Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go tutaj. Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.
Składniki:
(tortownica o średnicy 23cm)
Spód:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 800 g twarogu
- 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 białko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 400 g masy krówkowej
- 200 g czekolady mlecznej
- łyżka oliwy
Sposób wykonania:
- Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić ciasto. Wylepić dno tortownicy. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piec ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia.
- Do sera dodać cukier, budyń, jajka i białko, zmiksować. Wlać mleko skondensowane, jeszcze raz krótko zmiksować. Masę wylać na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, piec jeszcze 45 minut. Ostudzić.
- Masę kajmakową równomiernie rozsmarować po wierzchu ostudzonego sernika. Czekoladę z olejem rozpuścić na parze. Polać sernik, zostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz