Pieczarki- przyjaciel naszych włosów
Mówiono Ci, że pieczarki nie mają żadnych wartości odżywczych ?? Mylili się, gdyż mają naprawdę dużo wartości odżywczych, które poprawiają stan twoich włosów, czyli witamin z grupy. Zawierają również nie małą grupę minerałów np. fosfor, miedź i żelazo.
Składniki:
przepis na 4 osoby.- 2 filety z kurczaka (można zastąpić innym mięsem np. piersi z indyka)
- 25 dag sera żółtego
- 30 dag pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 małe papryki ( żółta i czerwona)
- przyprawy( sól, papryka ostra i słodka, carry, pieprz)
- szczypiorek
- olej
Sposób przygotowania :
- Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski przysypujemy przyprawami głównie carry ( nie należy żałować tej przyprawy) skrapiamy olejem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Pieczarki i cebule kroimy w plasterki, a pozbawioną nasion paprykę w paseczki. Ser ścieramy na tarce.
- Pieczarki smażymy na oleju. Gdy puszczą sok, dodajemy cebule i paprykę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż warzywa się zarumienią.
- Na drugiej patelni podsmażamy mięso, przekładamy do warzyw. Posypujemy serem i posiekanym szczypiorkiem, podgrzewamy do momentu roztopienia sera.
- Podajemy z frytkami, pieczonym ziemniaczkami i sałatą :)
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz