Groszek cukrowy- nieprzyjaciele cholesterolu !!
Niewielka ilość, niewiele kalorii, a tak wiele witamin znajdziemy w tych zielonych kuleczkach m.in. A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Jako ciekawostkę dodam, że znajdziemy w nim również kwas nikotynowy, który świetnie sprzyja redukcji cholesterolu.
Składniki:
(dla 4-5 osób)
- opakowanie mrożonego groszeku lub jedna puszka
- 3-4 małe serki topione śmietankowe ( np. trójkąty) lub jedna śmietanka 250 ml do zup ( będzie zdrowsza troszkę ;) )
- 2 kostki rosołowe
- cebula
- 2 łyżki masła
- przyprawy do smaku( ja dałam pieprz, zioła prowansalskie, szczypta soli)
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy bulion z 2 kostek rosołowych. ok 1,5 l
- Smażymy, na 2 łyżkach masła cebule jak ssię lekko zeszkli wrzucamy groszek chwile podgrzewamy.
- Następnie wlewamy bulion. Jeśli masz bulion z rosołu jak najbardziej go możesz wykorzystać. Pamiętaj, że kostki rosołowe są słone wiec nie dosalaj za dużo !!!
- Dodajemy 3 trójkątne topione serki lub wlej śmietankę
- Gotujemy, aż groszek będzie miękki, wszystko blendujemy, przyprawiamy do smaku.
- Ja podałam z grzankami z chleba pełnoziarnistego z suszonymi pomidorami.
SMACZNEGO ;)
Komentarze
Prześlij komentarz