Koncentrat pomidorowy- najlepsze źródło likopenu
Likopen jest silnym antyoksydantem. Należy wiedzieć, że można go również znaleźć w pomidorach, jednak jest go znacznie więcej w pastach pomidorowych.Obecność likopenu w diecie jest korzystna zarówno dla kobiet jak i mężczyzn, jednak z uwagi na jego rolę w utrzymaniu zdrowej prostaty – jest szczególnie polecany mężczyznom.
Składniki:
- mięso ok.1 kg
- ketchup
- 1 mały słoik przecieru pomidorowego
- papryka
- 500g pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 2-3 białe cebule
- przyprawy ( sól, pieprz, zioła prawansalskie)
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Na spód rondla lejemy ok. 3 łyżek oliwy.
- Układamy warstwowo mięso pokrojone w plastry, następnie paprykę, pieczarki, cebula, solimy, pieprzymy oraz dodajemy zioła prowansalskie, na koniec lejemy ketchup oraz przecier pomidorowy, ok 3 łyżki koncentratu i ketchupu. Wszystko powtarzamy układając warstwowo.
- Gotujemy na małym ogniu ok 2h pod przykryciem, doglądając co jakiś czas czy się nie przypala, ale nie mieszać, dodać wody w przypadku wyparowania.
- Ja podałam z frytkami i mieszanką sałat,
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz