Brokuł- źródło błonnika
Zawiera witaminy A i K, które pomagają wchłaniać przez organizm witaminę D. Innym powodem dla którego warto jeść brokuły jest fakt, że zawierają one 3 g białka i 0 g tłuszczu!
Składniki :
porcji : dla 4 osób
- produkty potrzebne do ciasta na naleśniki
- brokuł
- czerwona cebula
- ok 20 dag sera żółtego
- zioła ( prowansalskie, pieprz, kurkuma)
- Robimy ciasto na naleśniki, możemy dodać do ciasta np. ostrej papryki, suszone pomidory (tzw. zioła Toskanii), zioła prowansalskie itp
- Smażymy cebule i w tym samym czasie możemy gotować brokuł
- Ser należy zetrzeć na tarce
- Wszystkie składniki układamy na naleśniku, i posypujemy żółtym serem zawijamy w kopertę i układamy na blasze, można trochę posypać serem na wierzchu. Wstawimy do piekarnika na ok 10 min na 180 stopni.
- Polecam podać z jakimś wyraźnym sosem np. czosnkowym lub ostrym
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz