Szpinak- źródło energii i żelaza
Gotowany, surowy i pieczony pod każdą postacią smakują wyjątkowo. Wszyscy chyba wiedzą, że jest źródłem żelaza, który jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu krążenia, ale nie każdy wie, że jest również bogatym źródłem magnezu, który zmniejsza uczucie stresu i dodaje nam energii. Innymi witaminami, które zawiera szpinak są również m.in. K, A, C, B2, B6, E, magnezu, potasu i kwasu foliowego.
Składniki:
4 porcje
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 kulka sera mozzarella
- 500g liście szpinaku
- łyżka masła lub oliwy
- sol i pieprz
- przyprawa z suszonymi pomidorami
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka dzielimy na 4 części i rozbijamy najlepiej pod folią będzie bardziej soczysty.
- Szpinak podsmaż z czosnkiem i cebulą na maśle.
- Na piersi z kurczaka nakładamy po kawałku mozzarelli i łyżkę szpinaku. Zwiń, posól, popieprz.
- Nastepine na wierzch kładziemy kawałek mozzarelli i przyprawiamy ziołami.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i zapiekaj 25 min pod folią i 20 min bez foli podlewaj trochę wodą.
SMACZNEGO!!!
korzystałam z tego przepisu
Komentarze
Prześlij komentarz