Cukinia- idealna do odkwaszania organizmu
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii
jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie, oraz pozytywnie wpływa na procesy trawienne. W 100g tego zielonego przysmaku jest tylko 16 kcal.
Składniki:
dla około 4 osób.
- ok. 700 g obranych ziemniaków
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- cebula mała lub pół
- szklanka mąki
- tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny, przyprawa meksykańska
- olej
Szpinakowy wierzch: - szpinak
- pomidory suszone
- czosnek
- cebula
- olej spod pomidorów
- ser feta ok 100g ( według uznania)
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i surowe trzemy na drobne oczka, odsączamy wodę z ziemniaków.
- Obieramy cukinie i trzemy na większe oczka, dodajemy do ziemniaków, dodaj pokrojoną drobno cebule- nie za wiele, żeby nie zdominowała smaku.
- Następnie wsypujemy mąkę, jajka, mleko (ostrożnie,żeby ciasto nie było za luźne, jeśli tak będzie dodaj mąki.) Na koniec dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie.
- Placki lekko podsmażamy, w środku będą surowe, odsączamy na ręcznikach papierowych tłuszcz i układamy na blasze. Pieczemy ok 15 min w 150-160 stopniach
- Sałatka szpinakowa: kroimy cebulę i podsmażamy na oleju z pomidorów, dodajemy szpinak, na samym końcu wrzuć do szpinaku pokrojone pomidory i wszystko razem mieszamy. Solimy i pieprzymy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ( nie należy go dodawać za wcześnie bo nada goryczy potrawie oraz straci wszystkie swoje właściwości lecznicze).
- Potrawę podajemy razem i dodajemy kilka małych kosteczek sera fety, do smaku.
SMACZNEGO !!
korzystałam z tego przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz