Jajko- pełnowartościowe białko i żelazo.
Wbrew tego co mówili kiedyś, dziś wiemy, że możemy jeść 2-3 jajka tygodniowo. Jajka są zdrowe praktycznie w każdej postaci. Oprócz bogatego źródła białka i żelaza zawierają witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12. W żółtku jaka znajdziemy również luteinę, która chroni nasze oczy przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB. Uwaga osoby z podwyższonym cholesterolem, jedźcie o jedno jajko mniej ;)
Składniki:
składniki na blachę 25x36
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 jaja
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1 kostka margaryny
Kruszonka:
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Margarynę rozpuścić, rozetrzeć z cukrem.
- Do ZIMNEJ masy maślanej dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszaj na końcu dodaj mleko.
- Wlać na blachę dodać owoce, przykryć kruszonką piec w temperaturze 180* ok 30 min
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz