Bagietki- najlepsze ma mini grzaneczki
Kolejny przepis, w którym nie znajdziemy prawie żadnych witamin i substancji mineralnych, chyba że zjemy je z pyszną pastą z awokado lub z sałatą i serkiem. Można zrobić smakowite zapiekanki. Życie jest za krótkie, aby rezygnować z niektórych przyjemności, dlatego od czasu do czasu można sobie pozwolić i zjeść coś mniej zdrowego ;)
Składniki:
3 bagietki.
- 450 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka wody źródlanej
- 1 łyżeczka soli
- mąka do podsypywania stolnicy
Sposób przygotowania:
- Do wody dodać cukier i suche drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól i rozczyn. Zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, krótko wyrobić. Podzielić na 3 części, odstawić na 5 minut.
- Kolejno uformować podłużne wałeczki (o długości ok. 20-23 cm każdy). Wyłożyć na posypany mąką papier do pieczenia ułożony na blasze, zachowując odstęp ok. 6 cm między bagietkami.
- Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 220 ºC.
- Na spodzie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne ze szklanką wrzącej wody. Bagietki naciąć ukośnie bardzo ostrym nożem.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, aż staną się złote.
- Gorące ostudzić na kratce.
SMACZNEGO !!!
Korzystałam z przepisu
Komentarze
Prześlij komentarz