Wołowina- spora dawka żelaza
Zawiera korzystne dla zdrowia tłuszcze nienasycone. Zawiera łatwo przyswajalne białko, niezbędne do budowania mięśni. Jest również reduktorem tłuszczu, gdyż zawiera kwas linolowy, który również działa ochronnie na mięśnie.
Składniki kluski śląski:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 żółtko
- 1 łyżka miękkiego masła
- łyżeczka soli
- mąka ziemniaczana
Składniki bitki wołowe:
- stek wołowy
- sól, pieprz
- marchewka
- kilka grzybków suszonych
- olej do smażenia
- mąka z wodą do zaciągnięcia
- cebula
Sposób przygotowania:
porcji dla ok 4 osób
Kluski śląskie
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, lekko przestudzić zatrzeć lub blendujemy na miazgę.
- Ciepłą masę ziemniaczaną włożyć do miski, wyrównać powierzchnię, wizualnie podzielić na 4 równe części, po czym jedną ćwiartkę wyjąć i wypełnić mąką ziemniaczaną.
- Lekko posolić, dodać miękkie masło i żółtko, dokładnie wymieszać wszystko.
- Zagnieść gładkie ciasto, formować nieduże kulki, spłaszczać i w każdej robić dziurkę.
- Wodę zagotować w szerokim garnku, lekko posolić. Na zagotowaną wodę wrzucać kluseczki. Delikatnie mieszać, by się nie sklejały. Gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 3 minut.
Bitki wołowe
- Stek myjemy, kroimy na kilka małych kawałków.
- Rozbijamy tłuczkiem. najlepiej przez folie
- Obtaczamy w mące. Podsmażamy krótko na dużym ogniu z dwóch stron, ok 2 min każda strona
- Przekładamy do garnka wraz z tłuszczem. Solimy, pieprzymy. Zalewamy wodą. tak żeby przykryła całość
- Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, oraz pokrojona i przesmażoną cebule.
- Grzybki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Przelewamy (wraz z wodą w której się moczyły) do mięsa.
- Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż wołowina będzie krucha i miękka (ok.1,5h).
- Następnie doprawiamy do smaku (sól, pieprz, kostka rosołowa). Zaciągamy mąką.
korzystałam z tego przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz