Kakao- idealnie wpływa na samopoczucie i koncentracje
Dzieje się tak ponieważ zawiera m.in magnez, żelazo, wapno, chrom, redukując nasz stres oraz poprawiając nam humor, gdyż człowiek szczęśliwy to człowiek mniej zestresowany. Posiada właściwości antyrakowe, oraz chroni przed wirusami i chorobami skóry.
Składniki:
blacha o wymiarach 26 x 30 cm
- 200 g masła
- 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
- słoik dżemu, powideł lub świeżych owoców (zimą można dodać mrożone)
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2/3 szklanki + 3 łyżki drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
- Zimne masło posiekać w misce razem z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, 3 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Szybko zagnieść.
- Ciasto Podzielić na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki lub zamrażalnika do stwardnienia na ok 30 min.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu (lub powideł czy owoców). Na to zetrzeć ciemne ciasto i ułożyć na nim pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
- Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu.
Korzystałam z tego przepisu
Komentarze
Prześlij komentarz