Cukinia- lekko strawne warzywo
Jest ceniona wśród osób odchudzających się, gdyż odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Zawiera potas, żelazo i wapn. Zaletą tego warzywa jest to, że nie odkładają się w nim metale ciężkie.
Składniki :
porcji dla 4 osób
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól,
- pieprz
- zioła Toskanii (suszone pomidory, bazylia, czosnek)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, ziołami i papryką słodką. Polać łyżką oleju, wymieszać. Pozostawić na 30 min w lodówce.
- W czasie gdy mięso będzie w lodówce pieczarki i cukinię pokroić w plasterki.
- Na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć kurczaka, następnie dodać cebul, czosnek, pieczarki i cukinię, smażyć ok 4 minut.
- Dodać przecier pomidorowy podsmażyć chwilę, można dolać troszkę wody. Doprawić, dodać odrobinę cukru. Wymieszać, przykryć i dusić ok 10 minut.
- Można podawać z ryżem, ja wybrałam kasze jaglaną ;)
SMACZNEGO !!
Korzystałam z tego przepisu
Komentarze
Prześlij komentarz