Pand de sal- bułeczki
W tym przepisie nie znajdziemy zbyt dużej liczby dobrych składników pokarmowych, ale są bardzo pyszne i łatwe do przygotowania, i myślę za to jest wystarczający powód, dla którego warto je zrobić. Bułeczki można przygotować dzień wcześniej, aby były na poranne rodzinne śniadanie.
Składniki:
ok. 10-12 sztuk
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 12 g (1 łyżka) drożdży suchych
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól, cukier, następnie wodę wymieszaną z olejem. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
- Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon, w taki sposób, jak zwijamy naleśniki.
- Rulon obtoczyć w bułce tartej.
- Ostrym nożem podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze.
- Przykryć ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do ze złocenia.
- Wyjąć, wystudzić na kratce.
SMACZNEGO !
Korzystałam z tego przepisu
Komentarze
Prześlij komentarz