Ryż- źródło węglowodanów
Oprócz dużej ilości węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii, zawiera także pokaźną ilość potasu, które reguluje ciśnienie krwi , magnezu, który koi nerwy i zwiększa naszą koncentracje, żelaza i cynku, które są odpowiedzialne m.in za nasza odporność. Jest jeszcze jedna zaleta, zawiera białko egzogenne, czyli takie które nie wytwarza nasz organizm.
Składniki:
dla ok. 2 osób
- 3 czerwone papryki
- 25g mielonej łopatki wieprzowej
- 80g ryżu
- jajko
- 1 cebula
- 2 trójkąty serka topionego śmietankowy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- mieszanka ziół (np. ostra i słodka papryka, tymianek, oregano)
- szczypta
- ok. 10 g masła ( 2 łyżki)
- Papryki myjemy. Odcinamy im główki i wycinamy gniazda nasienne. Solimy i pieprzymy w środku, na dno kładziemy serek topiony( nie jest konieczne) po czym odkładamy na bok.
- Ryż gotujemy na sypko i studzimy.
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przestudzony ryż, ketchup, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę oraz wszystkie zioła i przyprawy, oraz łyżkę żółtego sera.
- .Faszerujemy papryki, przykrywamy czapeczką i przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego dolewamy troszkę wody albo bulionu. na górę kładziemy odrobinę masła.
- Pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Papryki pocięte w poprzek można piec 45 minut- to w zupełności wystarczy.
- Na 10 minut przed końcem posypujemy startym serem.
- Można podawać z sosem pomidorowym albo czosnkowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz