Żółtko- spora dawka białka
50% żółtka to woda, z pozostałych 50% – 32% stanowią tłuszcze, 16% – białka, a 2% – witaminy i związki mineralne. W tych 32% tłuszczów istotną część stanowią fosfolipidy, związki niezbędne do życia, a głównym fosfolipidem jest lecytyna, potrzebna do sprawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
Składniki :
2 porcje
- 2 żółtka
- jedno całe jajko
- 200 ml śmietany
- przyprawy ( sól, pieprz, zioła prowansalskie)
- 200 g startego żółtego sera
- makaron ( pół paczki)
- cebula
- ząbek czosnku
- boczek ok. 20dag
Sposób przygotowania:
- Na patelni smażymy pokrojoną cebule, następnie po ok.3 min wrzucamy boczek a po ok 5 min( jak tłuszcz się wytopi) dodajemy czosnek na sam koniec !!
- W czasie kiedy smaży się cebula z boczkiem, wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go jak na opakowaniu.
- W osobnej misce dodajemy żółtko, śmietanę i całe jajko mieszamy tak długo, aż będzie jednolita masą. Następnie wlewamy do boczku i cebuli, mieszamy na małym ogniu odstawimy i wrzucamy makaron plus żółty ser, doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy aż się całe połączy
- Podajemy z ziołami na wierzchu i serem koniecznie na ciepło.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz