Długo się zastanawiałam, nad tym czy wpisywać tutaj właściwości odżywcze kapusty kwaszonej, stwierdziłam jednak,że będzie to dość niestosowne, gdyż znacznie więcej będę tutaj zdrowych składników z ziemniaków takich jak potas, a sama kapusta jest podsmażana wiec jej wartości odżywcze znacznie tracą na wartości. Tak więc wstawiam kolejny przepis, który warto znać nie dlatego, że ma dużo wartościowych składników, ale dlatego, że jest przepyszny i idealny na obiad. :)
Składniki:
porcji dla ok. 5 osób
- 2,5 kg ziemniaków
- ok. szklanka mąki
- 500 g boczku
- 1 kg kapusty kwaszonej
- 2 jajka
- duża cebula
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i trzemy na małych oczkach ( najlepiej na miazgę, ja użyłam blendera po starciu), następnie odsączamy wodę ze skrobią która się wytrąciła.
- Dodajemy dwa jajka i mąkę (tak naprawdę ilość dodanej mąki zależy od rodzaju ziemniaków, masa musi być dość zwarta, aby masa ziemniaczana odchodziła od łyżki).
- Na koniec dodajemy sól i pieprz, wszystko razem mieszamy.
- Wodę gotujemy z solą i następnie za pomocą łyżki formujemy kluski i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok. 10 min. Po wyjęci na cedzak przelewamy zimną wodą, żeby się nie skleiły.
- Na patelni smażymy boczek ok. 5-7 min, następnie wrzucamy kluski, które smażymy razem z boczkiem, na sam koniec dodajemy kapustę i wszystko ponownie smażymy ok. 5 min.
Komentarze
Prześlij komentarz