Czarne porzeczki- alternatywa dla tabletek z witaminą C
Zjadając 100g czarnych porzeczek pokrywasz prawie 260% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków, jest świetnym antyoksydantem. W skórce tej witaminy znajdują się substancje antybakteryjne. Zawiera w swoim składzie również rutynę, która ułatwia wchłanianie witaminy C. Garść tych owoców cudownie oczyszcza drogi moczowe.
Składniki:
blacha 25x25
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 25g roztopionego masła, ostudzonego do temperatury pokojowej
- 2 jaja
- 1 szklanka gęstego jogurtu
- ulubione owoce ( ja dodałam czarną porzeczkę i agrest)
Sposób wykonania:
- Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
- Rozpuścić masło.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- W osobnym naczyniu zmiksować jajka, cukier i cukier waniliowy na jasną, puszystą masę.
- Dodać ostudzone masło, jogurt i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksować.
- Następnie dodać mąkę i wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać, na górze ułożyć owoce. Ja użyłam mrożonych, wcześniej obtoczyłam je w mące ziemniaczanej
- Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!
Korzystałam z tego przepisu
Komentarze
Prześlij komentarz