Czerwone wino-słodkie wino nie jest wcale gorsze od wytrawnego.
Wino zawiera polifenole, które hamuje powstawanie wolnych rodników. Wolne rodniki są odpowiedzialne między innymi za starzenie się organizmu. W czerwonym winie znajdziemy również potas, magnez i wapń. Należy jednak pamiętać, że dziennie w zupełności wystarczy nam jeden kieliszek wina.
Składniki:
ok. 4 kieliszki
- 500 ml wina wytrawnego
- płaska łyżeczka cynamonu
- płaska łyżka imbiru startego
- jedno pomarańczo
- 5-6 goździków
- płaska łyżka cukru ( ja użyłam brązowego)
Sposób przygotowania:
- wino wlewamy do garnka i na małym ogniu podgrzewamy.
- Dodajemy cynamon i imbir oraz goździki
- Pod koniec dodajemy pomarańczo pokrojone w plasterki oraz cukier
- Wszystko podgrzewamy jeszcze ok. 5 min, aż wino będzie ciepłe, a pomarańcze będą lekko czerwone od wina.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz