Krewetki- regulują prace układu nerwowego oraz metabolizm.
Zawierają łatwo przyswajalne białka w dużej ilości. Mają również małą zawartość tłuszczu a w 100g znajduje się zaledwie 86 kcal. Krewetki mają jednak dużo cholesterolu, aby go obniżyć należy dodać czosnek, cebule i oliwę. Zawiera również: jod, wapń, selen.
Składniki:
(4 porcje )
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- papryczka chilli
- 20 dag mrożonych krewetek koktajlowych
- 0.5 litra śmietany 18%
- 30 dag sera żółtego
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki Vegety pikantnej ( lub po prostu soli i pieprzu )
- masło do smażenia
- makaron (wedle gustu)
Sposób wykonania:
- Krewetki rozmrozić we wrzątku, a następnie odsączyć.
- Rozgrzać na patelni niewielką ilość masła i podsmażać przez 10 min krewetki. Zarumienione krewetki przełożyć do garnka i zalać winem i odrobiną wody gotować przez ok 20 minut.
- Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną, tak by nie było grudek, dodać do krewetek. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do pozostałych składników, gotować ciągle mieszając, aż do czasu rozpuszczenia się.
- Na końcu dodać pokrojoną papryczkę bez pestek, wszystko doprawić Vegetą.
- Podawać z makaronem, oraz na wierzchu posypać tymiankiem
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz