Cynamon-niezwykle aromatyczna przyprawa.
Oprócz pięknego zapachu dające nam poczucie ciepła i bezpieczeństwa, zawiera również błonnik, żelazo wapń i magnez.Jest również naturalnym antyoksydantem, wspomaga zwalczaniu wolnych rodników. Ma również działanie antybakteryjne, wspomagając nasza odporność.
Składniki:
( ok. 40 sztuk)
- 180 g masła, zimnego
- 90 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut lub zamrażalce 20 min.
- Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki lub inne kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).
- Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO !!
Korzystałam z tego przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz