Gorzka czekolada- spora dawka endorfin
Muffinki, miały wyglądać zupełnie inaczej, właściwie miały być takimi czapeczkami, zrobiliśmy je inaczej i wyszły na prawdę smakowicie. Może było przy nich dużo pracy ale było warto ;). Postanowiliśmy zrobić je jako prezenty od pani Mikołajowej na Mikołajki.
Składniki:
na 12 babeczek
- 90 g gorzkiej czekolady (70% kakao), roztopionej
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 115 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/4 szklanki cukru (dałam o połowę mniej)
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania muffinek:
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
- Do misy miksera włożyć masło, utrzeć je na puszystą masę, pod koniec ucierania dodając cukier, ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
- Do masy maślanej powoli wmiksować czekoladę. Dodawać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Dodać śmietanę, zmiksować. Dodać połowę wymieszanej ze spulchniaczami mąki, wymieszać. Dodać 1/4 szklanki wody, resztę mąki, zmiksować tylko do połączenia składników.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (12 sztuk). Pomiędzy nie rozdzielić ciasto (w każdej papilotce ciasto nie powinno sięgać wyżej niż 3 mm licząc od góry papierka).
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (piekłam około 35 minut). Babeczki nie wyrastają mocno, powinny być w miarę płaskie. Wystudzić na kratce. Można również upiec je dzień wcześniej.
Składniki na piankę:
- 3 duże białka
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć
- 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania
- Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę (końcówkami do ubijania białek). W garnuszku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. Podczas gdy woda w garnuszku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu nasze białka z cukrem, przez równe 12 minut. Temperatura pianki po tym czasie powinna osiągnąć około 70ºC. Jeśli nie posiadacie termometru cukierniczego, nie martwcie się. Jeśli będziecie ubijać białka przez równe 12 minut w kąpieli wodnej, na pewno osiągną wymaganą temperaturę. Białka będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęste, co na pewno nie ujdzie Waszej uwadze.
- Na sam koniec wmiksować ekstrakt.
- Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełożyć do niego pianę i wyciskać spiralnie na babeczki. Na każdą babeczkę można zużyć około 1/2 szklanki piany.
- Babeczki z pianką włożyć do lodówki, na czas przygotowania czekolady.
Składniki na polewę czekoladową:
- 360 g białej czekolady
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- czerwony barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
- Czekoladę razem z olejem umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, pozostawić na 15 minut, by przestygła po tym czasie ostrożnie wymieszać z barwnikiem spożywczym ,żeby czekolada się nie ścięła (intensywność koloru zależy od ilości dodanego barwnika spożywczego).
- Przygotować foremki do marcepanu i wlać czekoladę przez dziurkę, nie może być za bardzo leiste bo czekolada wypłynie. Włożyć do zamrażalnika na 30 min.
- Po tym czasie wyjąć figurki z foremek i poukładać na babeczkach według uznania.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz