Pyszny i aromatyczny sernik, który najlepiej smakuje kiedy jest zimny. Zawiera dużą ilość gorzkiej czekolady, która wpływa bardzo pozytywnie na nasz organizm m.in zwiększa ilość endorfin. Należy jedynie pamiętać, że czekolada jest zdrowa i można ją jeść nie obawiając się o figurę gdy zawiera od 70-100% kakao.
Składniki:
(na tortownice o średnicy 25 cm)
Spód:
- 150 g herbatniki
- 80 g masła
- 50 g ciemnej gorzkiej czekolady 70%
- 500 g śmietankowego sera twarogowego
- 500 g serka mascarpone
- 200 g drobnego cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki likieru kawowego np. Kahlua
- 4-5 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku
- 100 g ciemnej czekolady 70 %, roztopionej
- 3 jajka
- 200 g śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Herbatniki drobno pokruszyć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać z herbatnikami. Tortownice wysmarować tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 100 min, ostudzić.
- Podnieść temperaturę w piekarniku do 240 stopni. Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Ser śmietankowy i mascarpone zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać kakao, ekstra z wanilii, kawę rozpuszczoną w likierze, jajka, gęstą śmietanę 18% oraz połowę roztopionej czekolady. Zmiksować na jednolitą masę, tylko do czasu połączenia się dodawanych składników.
- Drugą połowę roztopionej czekolady, wymieszać z mlekiem, w takiej ilości aby otrzymać gęstą polewę, odstawić do czasu dekorowania sernika.
- Masę wlać na podpieczony spód i piec przez 10 min w 240 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni piec sernik jeszcze 30 min ( będzie ścięty tylko po bokach). Studzić przez 1-2 h w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wstawić na cała noc do lodówki do stężenia.
- można ozdobić bitą śmietaną na wierzchu.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz