Przejdź do głównej zawartości

Sernik kawowy

Pyszny i aromatyczny sernik, który najlepiej smakuje kiedy jest zimny. Zawiera dużą ilość gorzkiej czekolady, która wpływa bardzo pozytywnie na nasz organizm m.in zwiększa ilość endorfin. Należy jedynie pamiętać, że czekolada jest zdrowa i można ją jeść nie obawiając się o figurę gdy zawiera od 70-100% kakao.



Składniki:
(na tortownice o średnicy 25 cm)

Spód:
  • 150 g herbatniki 
  • 80 g masła 
  • 50 g ciemnej gorzkiej czekolady 70%
Masa Serowa:
  • 500 g śmietankowego sera twarogowego
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki likieru kawowego np. Kahlua
  • 4-5 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku 
  • 100 g ciemnej czekolady 70 %, roztopionej 
  • 3 jajka 
  • 200 g śmietany 18 %
Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Herbatniki drobno pokruszyć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać z herbatnikami. Tortownice wysmarować tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika  na 100 min, ostudzić.
  2.  Podnieść temperaturę w piekarniku do 240 stopni. Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  3.  Ser śmietankowy i mascarpone zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać kakao, ekstra z wanilii, kawę rozpuszczoną w likierze, jajka, gęstą śmietanę 18% oraz połowę roztopionej czekolady. Zmiksować na jednolitą masę, tylko do czasu połączenia się dodawanych składników.
  4. Drugą połowę roztopionej czekolady, wymieszać z mlekiem,  w takiej ilości aby otrzymać gęstą polewę, odstawić do czasu dekorowania sernika. 
  5. Masę wlać na podpieczony spód i piec przez 10 min w 240 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni piec sernik jeszcze 30 min ( będzie ścięty tylko po bokach). Studzić przez 1-2 h w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wstawić na cała noc do lodówki do stężenia. 
  6. można ozdobić bitą śmietaną na wierzchu. 
SMACZNEGO!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...