Kasza jaglana- najlepsza metoda zwalczania wirusów
Oprócz właściwości antywirusowych, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Zawiera mało skrobi , za to dużo pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B.
porcji na 5 osób
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 500g mięsa mielonego
- mały słoik przecieru pomidorowego
- 100g startego sera żółtego
- 150g pieczarek
- jedna duża cebula
- papryka zielona
- sól, pieprz,
- łyżeczka tymianku
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Kasze ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
- Cebule kroimy drobno i smażymy na łyżce oleju. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone. Gdy mięso będzie już gotowe doprawiamy solą i pieprzem, i przesypujemy do żaroodpornego naczynia.
- Paprykę kroimy w kostkę smażymy, aż będzie miękka. Dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy jeszcze 5 min. Następnie przesypujemy do naczynia, w którym jest mięso.
- Ugotowaną kasze wrzucamy na patelnie razem z 4 łyżkami przecieru pomidorowego, oraz z tymiankiem. Dodajemy ok 5 łyżek wody i smażymy na patelni jeszcze 5 min. Kiedy kasza będzie juz gotowa wsypujemy do naszycia żaroodpornego. Wszystko razem mieszamy i przysypujemy startym żółtym serem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
Korzystałam z tego przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz