Mleko- ma swoje wady i zalety
Zaletami jest m.in duża zawartość wapnia, witaminy A jest źródłem białka, zawiera również potas i fosfor. Największą wadą jest fakt, że wapń nie jest wchłaniany przez organizm z powodu wysokiej zawartości białka inną znaczącą wadą jest zawartość w mleku tłuszczy nasyconych, które mogą prowadzić do chorób serca.
Składniki:
(ok 4 szklanki)
- 2 szklanki (250ml) mrożonych truskawek
- duży dojrzały banan
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki otrębów ( opcjonalnie)
- 2 łyżki migdałów mielonych
Sposób przygotowania:
- Mleko, jogurt , truskawki i banana wrzucić do blendera. Dodać cukier i migdały i otręby wymieszać krótko wszystkie składniki. Najlepiej podawać schłodzony.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz