Mięso mielone- Nie każde nadaje się do zmielenia.
Mięso mielone drobiowe i dziczyzna nadają się tylko do natychmiastowego przygotowania, gdyż po zmieleniu tracą bardzo szybko świeżość. Mięso mielone wieprzowe i wołowe uzyskuje się z łopatki, a przed ich zmieleniem należy odciąć tłuszcz i ścięgna. Z cielęciny na mielone przeznacza się zazwyczaj karczek. Każde postać mięsa jest pogada w te sama składniki mineralne oraz witaminy jednak każdy rodzaj zawiera więcej jednego z nich. I tak w mięsie drobiowym znajdziemy najwięcej witaminy PP, w mięsie wieprzowym witaminy B1, w mięsie wołowym i cielęcym, witaminy B12, żelaza i cynku.
Składniki:
- 300 g mięsa wołowego
- 300 g mięsa drobiowego
- łyżka bułki tartej
- jedno jajko
- 3 łyżki majeranku
- sól i pieprz
- małą cebula
- papryka słodka i ostra
- 3 łyzki przecieru pomidorowego
- 500ml bulionu drobiowego
- Passata pomidorowa
- 4-5 suszonych grzybów
Sposób przygotowania:
- Mięsa wymieszać dodać bułkę tartą, jajko, przyprawy, oraz drobno posiekaną cebulę, wszystko wymieszać najlepiej ręcznie jeśli ciasto jest za luźne należy dodać bułkę tarta
- Uformować kuleczki, i podsmażyć na patelni po 2 min z każdej strony, następnie wszystkie wrzucić do dużego garnka.
- Klopsy zalać uprzednio przygotowanym bulionem, oraz dodać przecier i passatę. Dodać suszone grzyby. Gotować ok. 30-40 min od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku
- Najlepiej podawać z ziemniakami lub z bagietką.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz