Piersi z kurczaka- chude mięso, idealny składnik diety
Posiada sporą ilość wysokowartościowego białka. Zawiera również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które ochraniają nasz organizm m.in przed miażdżycą. Chude mięso zawierające witaminy z grupy B.
Składniki:
( ok. 15-17 kotletów)
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 papryka (lub dwie połówki różnych kolorów)
- 200 g pieczarek
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 100 g startego żółtego sera
- 4 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Paprykę i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę.
- Ser żółty pokroić lub zetrzeć na tarce. Kurczaka pokroić w kostkę.
- Jajka dokładnie wymieszać z mąką. Dodać do kurczaka, papryki, pieczarek i ser żółtego. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz wsypać przyprawy.
- Rozgrzać patelnie nalać oliwę z oliwek i formować małe placuszki. Im będą mniejsze tym łatwiej będzie je obracać i nie będą się psuć na patelni.
- wykładać na papier i odsączyć z tłuszczu
- Najlepiej podawać z frytkami.
SMACZNEGO!!
Korzystałam z tego przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz