400 ml tej zupy zawiera tylko 160 kcal, zawiera około 7 g tłuszczów, białka 5 g, cholesterolu 10 mg. Jest bogatym źródłem witaminę A , która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie, oraz ma pozytywny wpływ na naszą skórę, oraz zawiera witaminę C która zapobiega krwawieniu dziąseł, oraz jest przeciwutleniaczem.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 2 główki czosnku
- 2 x 500 ml pasaty pomidorowej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 kostka rosołowa
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzej oliwę z oliwek, wrzuć posiekaną cebule, gotuj aż będzie miękka około 4 min od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia cebuli dodaj świeżo wyciśnięte ząbki czosnku i smaż ok. 1 min mieszając.
- Dodaj pasaty, przecier pomidorowym oraz dodaj rozpuszczoną kostkę rosołową w około 1,5 l wody. Doprowadź do zagotowania i zmniejsz gaz, gotuj ok.15 min okazjonalnie mieszając.
- Odlej kubek zupy i dodaj do niego śmietanę oraz wszystkie przyprawy, wlej całość do garnka z zupą, wymieszaj dokładnie. Następnie zblenduj całą zupę na jednolity krem. Gotuj zupę jeszcze 15 min. Nie wolno doprowadzić do zagotowania zupy! Najlepiej podawać z makaronem i szczypiorkiem.
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz