Tuńczyk- Wystarczy go jeść raz w tygodniu a zachowasz zdrowie i slim figurę
Powszechnie wiadomo, że wszystkie ryby zawierają kwas omega-3, które obniżają ryzyko chorób układu krążenia. Jedząc tuńczyka kontrolujemy swoją wagę, gdyż 85 g tej ryby zawiera tylko 106 kcal. Jest bogaty w w potas,a ubogi w sód, co pozwala obniżać ciśnienie krwi. Pamiętaj wybieraj tuńczyka w sosie własnym !!
( 4 porcje)
- 300 g makaronu
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach (200 g)
- 1 puszka posiekanych pomidorów w sosie pomidorowym (400 g)
- suszone zioła: bazylia, oregano (znacząca ilość)
- puszka fasoli
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- sól
- pieprz
- starty parmezan (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Wstawić wodę na makaron, i ugotować go według instrukcji.
- W tym samym czasie rozgrzać masło, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażyć na średnim płomieniu na złocisty kolor.
- Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, smażyć, mieszając do momentu, kiedy uzyska ciepłą temp, dodać pomidory z puszki. Dodać po łyżeczce przypraw( Można dodać również inne ulubione.)
- Fasole odsączyć polać zimną wodą i dodać do tuńczyka.
- Wlać śmietankę, wszystko wymieszać, żeby się nie przypalało. Doprowadzić do zagotowania i gotować na średnim płomieniu ok. 5 min., aby sos lekko się zredukował.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Makaron ułożyć na talerzu polać sosem ( sos będzie gęsty) i posypać parmezanem, można również na wierzchu posypać ziołami prowansalskimi.
SMACZNEGO!!
Korzystałam z tego przepisu
Komentarze
Prześlij komentarz