Szpinak- polecany osobą odchudzającym się.
Zawiera dużą ilość kwasu foliowego oraz żelaza, jednak żelazo nie przyswaja się zbyt dobrze ponieważ blokują go szczawiany. Jest polecany palacz i biernym palaczom gdyż zmniejsza ryzyko raka płuc. Szpinak reguluje przyswajanie tłuszczu oraz przyrost masy mięśniowej.
Składniki:
ok. 4 porcje
- 1 paczka świeżego młodego szpinaku (250 g)
- 1 ząbek czosnku
- 350 ml słodkiej śmietany 18%
- ½ łyżeczki oregano
- ¼ łyżeczki bazylii
- 2 łyżki masła
- 1 kulka sera mozzarella
- 2 pierś z kurczaka
- olej do usmażenia kurczaka
- sól, pieprz
Składniki na makaron:
ok. 4 porcje
- 300g mąki
- 3 duże jajka
- sól
Sposób wykonania:
- Makaron wyrobić w rękach i pociąć na paseczki lub zrobić w specjalnej maszynie do robienia makaronu, można oczywiście użyć makaronu z paczki.
- W tym czasie szpinak umyć, obrać z grubszych ogonków.
- Mięso kurczaka umyć, pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na złoty kolor. Odstawić
- Na dużej patelni rozpuścić masło i z blanszować na nim szpinak, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, roztarte w palcach zioła, śmietankę i dusić całość przez chwilę.
- Dodać przysmażonego kurczaka oraz utarty ser mozzarella.
- Całość dusić, aż ser się rozpuści, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z makaronem
SMACZNEGO !
Korzystałam z tego przepisu
Komentarze
Prześlij komentarz