Składniki na nachosy:
- 150g mąki pełnoziarnistej
- 150g mąki kukurydzianej
- 250 ml wody
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- przyprawy: 2 łyżeczki soli
- płaska łyżeczka cayenne
- po 2 łyżeczki ostrej i słodkiej
Sposób przygotowania:
- W misce łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy gorącą wodę wymieszaną z olejem i wyrabiamy ciasto.
- Następnie dzielimy je na mniejsze części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki.
- Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8-10 minut.
- Uwaga łatwo się przypalają!
- 100 g ser topiony
- ser żółty 3 plasterki
- mleko
- przyprawy ( bazylia, oregano, sól)
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną patelnie teflonową wrzucamy ser żółty i kostkę sera topionego,
- Mieszając dodaj mleka, aby zapobiec przypaleniu się sera.
- Dodaj sól, bazylię i sporą ilość oregano.
- Mieszaj i dodaj mleka po trochu, aż dip będzie gładki, a ser się rozpuści.
Komentarze
Prześlij komentarz