Zbliżają się Walentynki, więc jeśli ktoś by szukał, czegoś łatwego i szybkiego serdecznie polecam. Dodatkowo potrawa zawiera dwa afrodyzjaki. Pierwszym z nich jest kakao, które zawiera dużo cynku, drugim zaś wanilia, której zapach sprawia, że człowiek czuje się błogo.
Składnik:
( 15 ciasteczek, podwójnych)
- 250 g mąki
- 1 laska wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 100g cukru pudru
- 125g masła miękkiego
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- kilka łyżek marmolady lub dżemu
Sposób wykonania:
- Wanilię kroimy wzdłuż na pół i końcem noża wyskrobujemy nasionka. Mieszamy je z cukrem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło i palcami rozcieramy, aż powstaną grudki.
- Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier z wanilią i zagniatamy ciasto, tylko do momentu, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie.
- Z ciasta formujemy dwie kulę, do jednej dodajemy kakao, obie lekko spłaszczamy dłonią, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki, lub 30 min do zamrażalnika.
- Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4mm, wycinamy foremką serca (lub inne kształty). W połowie ciastek na środku wycinamy małe gwiazdki ( lub inne np. serduszka).
- Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.
- Po przestudzeniu ciasteczka bez dziurek smarujemy lekko marmoladą, sklejamy z ciasteczkami z dziurką. Można obsypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz