Zupy- sycą,ale nie tuczą
Dostarczają nam wiele składników odżywczych, jest doskonałym źródłem potasu i witamin z grupy B. Prawidłowo przygotowane zupy zawierają również beta-karoten. Zupa dostarcza organizmowi płynów. Tylko zupy są prawidłowo zbilansowanym posiłkiem, gdyż zawierają w odpowiednich proporcja białka, węglowodany i tłuszcze.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1/2 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- 2 puszki pomidorów
- 1 duży serek topiony
- 2-3 łyżki przyprawy do pizzy
- 2 kostki rosołowe
- maggi
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Mięso podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie. Cebule obieramy i dość drobno kroimy. Pieczarki myjemy i również drobno kroimy. Cebulę i pieczarki dodajemy do mięsa. Wszystko mieszamy i smażymy kilka minut.
- Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą ok 2l dodajemy kostki rosołowe i przyprawę do pizzy. Po ok 30 min gotowaniu dodajemy pomidory( ja robię z przecierem pomidorowym, dodaje ok. 5 łyżek)
- Na sam koniec wrzucamy serek topiony,mieszamy. Gdy serek się rozpuści można podawać
Komentarze
Prześlij komentarz