Kolejne walentynkowe pyszności.
Powszechnie wiadomo, że czekolada jest najlepszym afrodyzjakiem. Czekolada zawiera liczne substancje, które wykazują działanie psychoaktywne. Należą do nich fenyloetyloamina, anandamin, teobromina i kofeina. Substancje te powodują wzrost stężenia neuroprzekaźników w mózgu (miedzy innymi serotoniny, zwanej hormonem szczęścia), co odczuwamy jako poprawę nastroju. Czekolada pozwala także zmniejszyć uczucie stresu i ma działanie antydepresyjne.
Składniki:
na muffinki:
(20 sztuk)
- 3 ½ szklanki mąki
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- ½ szklanki oleju
- mały słoik marmolady malinowej
- 1 ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 ml kremu mascarpone
- 250 ml kremówki
- 50 g drobnego cukru
- 50 g cukru waniliowego
- 100 g słodkiej lub gorzkiej czekolady
czekoladowych serduszek:
- Rozpuścić, czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego i uciąć jak najmniejszy otwór. Na foli spożywcze wyciskać serduszka, najlepiej, żeby były grube łatwiej będzie się odklejać. Włożyć serduszka do zamrażalnika, im dużej tym lepiej ale min. 1h.
- Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce.
- W drugiej wymieszaj składniki mokre (oprócz dżemu). Następnie połącz wszystko ze sobą.
- Foremki do muffin wypełnij ciastem do połowy. Nałóż dżem i przykryj ją resztą ciasta.
- Piecz muffiny w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.
Sposób przygotowania kremu :
- Wlać śmetane kremówkę i serek mascarpone zmiksować dodać w trakcie mieszania cukier i cukier waniliowy.
- Kiedy krem będzie sztywny, przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na chłodne już muffinki.
- Następnie udekorować serduszkami i przechowywać w chłodnym miejscu, żeby serduszka się nie rozpuściły.
Komentarze
Prześlij komentarz