Sorbet malinowy - najzdrowsze lody
W owocach malin są kwasy organiczne, pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych - potas, magnez, wapń, żelazo. Jeśli natomiast chodzi o sorbet to powoduje przyspieszenie metabolizmu, gdyż organizm potrzebuje więcej energii do ogrzania.
Składniki:
4 zestawy
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- mrożone maliny
- 250 ml serka mascarpone
- 250 ml kremówki
- serduszka cukrowe
- 2 banany
- łyżka oliwy
Sposób wykonania:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, Odstawiamy na bok. Balony dmuchamy do niewielkich rozmiarów. Kiedy czekolada będzie już chłodna, należy umyć balony, dokładnie wytrzeć i posmarować je delikatnie oliwą. Wkładamy balony do miski z czekolada i dokładnie obtaczamy, następnie robimy kleksa na papierze i układamy na nim ociekający od czekolady balon. Bardzo ważne jest, żeby na balonie znajdowała się gruba warstwa czekolady. Następnie wszystkie balony na desce wkładamy do zamrażalki na ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy balony i delikatnie nacinamy balony, żeby powietrze pomału uchodziło. Zostawiamy same czekoladowe miseczki.
- Następnie robimy sorbet, do blendera wrzucamy mrożone maliny i dwa banany. Blendujemy na gładką masę. Wkładamy do lodówki.
- Na samym końcu przygotowujemy krem, do miksera wrzucamy serek mascarpone i śmietanę miksujemy na sztywną masę. Można tutaj również użyć zwykłą bitą śmietanę
- Wszystko następnie wkładamy do czekoladowych pucharków i ozdabiamy cukrowymi serduszkami, lub innymi to już według gustu.
- Do czekoladowych pucharków możesz dodać, owoce lub lody według gustu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz