Cukinia- lekko strawne warzywo
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.Cukinia to warzywo, które umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Szczególnie polecana osoba jedząca dużo cytrusów i mięsa, gdyż ma działanie odkwaszające.
Składniki :
(dla 2 osób)
- 2 cukinie
- 300g mięsa mielonego
- 150 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 małą cebula
- 1 łyżeczka bazylii, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta soli, pieprzu, bazylii
- łyżka oliwy
Sposób wykonania:
- Cukinie kroimy na pół i wydrążamy środek, przyprawiamy szczyptą bazylii soli i pieprzu.
- Mięso mielone przyprawiamy i mieszamy z cebulą drobno pokrojoną, następnie na łyżce oliwy podsmażamy mięso ok. 5-7 min, i przekładamy do dużej miski.
- Następnie pieczarki kroimy w drobną kostkę i również podsmażamy, ok 3-4 min na tej samej patelni. Całość przesypujemy do miski z mięsem, dodajemy połowę sera i mieszamy wszystko razem z przecierem i przyprawami.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopnii. Cukinie układamy na folii i faszerujemy. Na sam koniec posypujemy na wierzchu pozostałym serem. Najlepiej piec na termoobiegu, jeśli ser będzie się spiekał przykryć folią.
- Podawać od razu po przygotowaniu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz