Fasola- bogata wapń, potas i fosfor
Fasola zawiera 22% białka czyli więcej niż mięso (12-13%). Fasola zawiera lekkostrawną skrobie i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Należy pamiętać, że fasoli nie powinny jeść kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz starsze osoby gdyż powoduje wzdęcia i gazy.
Składniki:
(4-6 porcji)
- 750 g mięsa wołowego (gulaszowego, rostbefu, antrykotu, łopatki)
- 2 łyżki mąki pszennej
- świeżo zmielony czarny pieprz (około 1/2 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne
- 100 g boczku, gotowanego lub surowego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 szklanka (250 ml) bulionu wołowego
- 1 puszka (440 ml) piwa ciemnego Guinness
- 5 łyżek syropu/soku z czarnej porzeczki
- około 1 łyżeczka soli morskiej (lub do smaku, w zależności od tego jak słony był bulion)
- 2 puszki (razem 800 g) czerwonej lub czarnej fasoli
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w 2 cm kostkę. Wymieszać mąkę z czarnym pieprzem, kardamonem i papryką i w tej mieszance obtoczyć mięso. Rozgrzać dużą patelnię lub garnek żaroodporny, wlać olej i obsmażać dokładnie, partiami, na złoty kolor. Mięso odkładać na talerz.
- Boczek pokroić w kosteczkę, cebulę w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę. W innym małym garnku zagotować bulion z połową piwa i sokiem z czarnej porzeczki.
- Na patelnię po mięsie włożyć boczek i obsmażać przez około 3 minuty, dodać cebulę i razem smażyć przez 1 minutę, dodać czosnek i smażyć przez 1/2 minuty. Wlać drugą połowę piwa i zagotować.
- Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i jednocześnie podgrzewać na dużym ogniu: boczek z cebulą i piwem, obsmażone mięso, gorący bulion z połową piwa. Doprawić solą. Zagotować. Przykryć i gotować przez około 2 godziny na minimalnym ogniu (można też piec w piekarniku w 160 stopniach C).
- Fasolę odcedzić na sitku i opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do gulaszu i gotować jeszcze przez około 30 minut lub do miękkości mięsa.
- Gulasz możemy gotować na gazie lub piec w piekarniku. Możemy obsmażać mięso na patelni i przekładać do garnka lub od razu wszystko robić w garnku z grubym dnem lub garnku żaroodpornym.
Korzystałam z tego przepisu
Komentarze
Prześlij komentarz