Przejdź do głównej zawartości

Gulasz wołowy z fasolą i guinnessem

Fasola-  bogata wapń, potas i fosfor
Fasola zawiera 22% białka czyli więcej niż mięso (12-13%). Fasola zawiera lekkostrawną skrobie i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Należy pamiętać, że fasoli nie powinny jeść kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz starsze osoby gdyż powoduje wzdęcia i gazy.

Składniki:
(4-6 porcji)
  • 750 g mięsa wołowego (gulaszowego, rostbefu, antrykotu, łopatki)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • świeżo zmielony czarny pieprz (około 1/2 łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne
  • 100 g boczku, gotowanego lub surowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szklanka (250 ml) bulionu wołowego
  • 1 puszka (440 ml) piwa ciemnego Guinness
  • 5 łyżek syropu/soku z czarnej porzeczki
  • około 1 łyżeczka soli morskiej (lub do smaku, w zależności od tego jak słony był bulion)
  • 2 puszki (razem 800 g) czerwonej lub czarnej fasoli
Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w 2 cm kostkę. Wymieszać mąkę z czarnym pieprzem, kardamonem i papryką i w tej mieszance obtoczyć mięso. Rozgrzać dużą patelnię lub garnek żaroodporny, wlać olej i obsmażać dokładnie, partiami, na złoty kolor. Mięso odkładać na talerz.
  2. Boczek pokroić w kosteczkę, cebulę w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę. W innym małym garnku zagotować bulion z połową piwa i sokiem z czarnej porzeczki.
  3. Na patelnię po mięsie włożyć boczek i obsmażać przez około 3 minuty, dodać cebulę i razem smażyć przez 1 minutę, dodać czosnek i smażyć przez 1/2 minuty. Wlać drugą połowę piwa i zagotować.
  4. Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i jednocześnie podgrzewać na dużym ogniu: boczek z cebulą i piwem, obsmażone mięso, gorący bulion z połową piwa. Doprawić solą. Zagotować. Przykryć i gotować przez około 2 godziny na minimalnym ogniu (można też piec w piekarniku w 160 stopniach C).
  5. Fasolę odcedzić na sitku i opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do gulaszu i gotować jeszcze przez około 30 minut lub do miękkości mięsa.
  6. Gulasz możemy gotować na gazie lub piec w piekarniku. Możemy obsmażać mięso na patelni i przekładać do garnka lub od razu wszystko robić w garnku z grubym dnem lub garnku żaroodpornym.
Korzystałam z tego przepisu



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...