Mak- nie tylko dobry na sen
Zawiera również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A,D,E, oraz dodatkowo witaminę C. Jest źródłem wapnia- budującego nasze kości. Wpływa korzystnie na pracę serca, oraz reguluje proporcje pomiędzy złym a dobrym cholesterolem, gdyż zawiera również kwas omega-6.
Składniki:
(ok 30 sztuk)
- 120 g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g zimnego masła
- 50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki suchego maku
- drobny cukier z wanilią do obtoczenia ciastek
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i posiekać nożem, następnie szybko zagnieść.
- Wyjąć kulę ciasta, włożyć do lodówki na ok. godzinę, lub włożyć do zamrażalnika na ok. 30 min
- Po tym czasie ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać ciasteczka.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru.
- Studzić na kratce, a następnie obtoczyć w cukrze waniliowym lub w zwykłym cukrze.
Korzystałam z tego przepisu
Komentarze
Prześlij komentarz