Arborio i vialone – odmiana ryżu średnioziarnistego.
Po ugotowaniu ryż jest wilgotny, nabiera kremowej konsystencji. Nadaje się do risotta, paelli, zup, gołąbków i deserów. Ważne jest również to, że ryż nie zawiera glutenu. Ryż dostarcza do organizmu węglowodany złożone, które powinny być podstawowym źródłem energii.
Składniki:
( dla 5 osób)
- 200 g ryżu Arborio
- 200 ml białego winA
- 500 ml bulionu grzybowego
- 2 małe cebule
- 250 g pieczarek
- koperek
- 2 filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- masło
- olej
- tymianek
- papryka słodka
Sposób wykonania:
- Piersi z kurczaka dokładnie oczyść z błonek. Następnie pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- W misce umieść kurczaka wlej 3 łyżki oleju, dopraw całość solą, pieprzem, papryką i tymiankiem i dokładnie wymieszaj.
- Pieczarki dokładnie umyj i obierz, pokrój w cienkie plasterki.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- koperek drobno posiekaj.
- Rozgrzej patelnię bez użycia tłuszczu. Na gorącą wrzuć kurczaka i smaż aż będzie mocno rumiany. Patelnię zdejmij z palnika.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki masła z odrobiną oleju i wrzuć pieczarki dopraw solą, duś aż wyparuje cała woda, pod koniec wsyp 2-3 łyżki koperku.
- Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki masła z odrobiną oleju i wrzuć cebulę. Gdy będzie średnio zeszklona dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i ryż. Całość smaż do momentu aż ryż nabierze lekko białego koloru.
- Następnie powoli dolej do ryżu ok. pół szklanki bulionu. Gdy bulion wyparuje dolej połowę trochę wina, a gdy ono wyparuje wlej bulion. Czynność powtarzaj w ten sam sposób, aż się skończy.
- Gdy ryż będzie już miękki dodaj 50 g masła w małych porcjach
- Dodaj kurczaka i grzyby, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz