Przejdź do głównej zawartości

Tarta szpinakowa II

Szpinak- warto go jeść z wapniem
O właściwościach szpinaku pisałam już wcześniej, o tym ze jest niezwykle zdrowy i pełen w witaminy i minerał każdy powinien wiedzieć. Jest jednak jeden ważny szczegół, zawiera on również kwas szczawianowy, który odwapnia organizm  Nadmiar może przyczyniać się do powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej. Jeśli będziemy jeść szpinak razem z produktami bogatymi w wapń, nie powinniśmy mieć problemu z ubytkami. Dlatego dodajmy do szpinaku jogurt naturalny, ser typu feta czy jajka.

Składniki:
( ok 5 porcji)
  • gotowe ciasto kruche ( można zrobić samemu tutaj jest przepis )
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 100 g sera żółtego tartego
  • jedno jajko
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprze i ulubione przyprawy ( ja dodałam zioła prowansalskie) 
Sposób wykonania:
  1. Ciasto układamy w formie do tary, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10-15 min, aż będzie jasno brązowy.
  2. W tym czasie obieramy szpinak, płuczemy go dokładnie pod zimną wodą. Następnie kroimy drobno cebule. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebule gdy będzie lekko brązowa dodajemy szpinak.
  3. Następnie pod koniec smażenia szpinaku dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku oraz sól. Smażymy jeszcze ok 5 min, aż szpinak będzie miękki. 
  4. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajko i wrzucamy ser, oraz sół, pieprz i przyprawy. Wszystko razem mieszamy dokładnie.
  5. Kiedy tarta wystygnie układamy szpinak z cebulą na ciasto i wylewamy śmietankę z jajkiem i serem. 
  6. Tarte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min .
SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...