Szpinak- warto go jeść z wapniem
O właściwościach szpinaku pisałam już wcześniej, o tym ze jest niezwykle zdrowy i pełen w witaminy i minerał każdy powinien wiedzieć. Jest jednak jeden ważny szczegół, zawiera on również kwas szczawianowy, który odwapnia organizm Nadmiar może przyczyniać się do powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej. Jeśli będziemy jeść szpinak razem z produktami bogatymi w wapń, nie powinniśmy mieć problemu z ubytkami. Dlatego dodajmy do szpinaku jogurt naturalny, ser typu feta czy jajka.
Składniki:
( ok 5 porcji)
- gotowe ciasto kruche ( można zrobić samemu tutaj jest przepis )
- 250 g świeżego szpinaku
- 150 ml śmietany 18 %
- 100 g sera żółtego tartego
- jedno jajko
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprze i ulubione przyprawy ( ja dodałam zioła prowansalskie)
Sposób wykonania:
- Ciasto układamy w formie do tary, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10-15 min, aż będzie jasno brązowy.
- W tym czasie obieramy szpinak, płuczemy go dokładnie pod zimną wodą. Następnie kroimy drobno cebule. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebule gdy będzie lekko brązowa dodajemy szpinak.
- Następnie pod koniec smażenia szpinaku dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku oraz sól. Smażymy jeszcze ok 5 min, aż szpinak będzie miękki.
- Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajko i wrzucamy ser, oraz sół, pieprz i przyprawy. Wszystko razem mieszamy dokładnie.
- Kiedy tarta wystygnie układamy szpinak z cebulą na ciasto i wylewamy śmietankę z jajkiem i serem.
- Tarte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min .
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz