Buraki są prawdziwą skarbnicą składników mineralnych.
Zawiera m.in: magnezu, fosforu, żelaza, manganu, miedzi, potasu i cynku. W burakach znajdziemy również dużo różnych witamin, błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych i przeciwutleniaczy. Wspomagają w walce z wirusami, są mocno zasadotwórcze oznacza to, że pomaga odkwasić organizm i utrzymać prawidłową gospodarkę kwasowo-zasadową, którą jest bardzo ważna przy odchudzaniu.
Składniki:
- Włoszczyzna
- 2-3 ząbki czosnku
- część z kurczaka ( ja użyłam 4 nóżek z kurczaka)
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 łyżeczki majeranku
- jedna cebula
- 1 butelka koncentratu buraczanego ( ja użyłam firmy Krakus )
- 2 l wody
- 60 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Włoszczyzna obrać, ale nie kroić wrzucić do garnka razem z kurczakiem i zalewamy 2 litrami wody dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy, aż włoszczyzna będzie miękka. Następnie wszystko wyciągamy na talerzyk i odstawiamy do lodówki ( z włoszczyzny można zrobić sałatkę warzywną a z mięsa galart) .
- Dadajem koncentratu( jest on bardzo kwaśny więc należy go dodawać ostrożnie, żeby zupa nie była za kwaśna), oraz ząbki czosnku w całości. Gotujemy ok 30 min.
- Na sam koniec obieramy cebule kroimy drobno i smażymy na maśle. Kiedy cebulka się zeszkli całość przelewamy do zupy. Gotujemy kolejne 20-30 min.
- Następnie doprawiamy solą i pieprzem, przelewam całą zupę przez sitko i na sam koniec dodajemy majeranku. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min
- Najlepiej podawać z uszkami !
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz