Brownie- zdecydowanie nie jest to potrawa fit. Ale każdy kto kiedyś jadł to wie na pewno, że to jedne z najlepszych i najprostszych ciast. Wywodzi się ono z kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od brązowego koloru. Jest lekko wilgotne, czyli ciasta nie dopieka się do końca tworząc zakalec, dlatego nie powinniśmy go jeść za często.
Składniki:
( blacha 20x30)
- 300 g ciemnej, gorzkiej czekolady (70%)
- 225 g masła
- 3 całe jajka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 275 g miałkiego cukru (do wypieków)
- 135 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Piekarnik nagrzewam do 160 stopni. Formę o wymiarach 20 x 30 cm smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.
- 1/3 ilości czekolady (1 tabliczkę 100 g) ścieram na tarce o grubych oczkach i odstawiam do lodówki.
- Resztę czekolady łamię na kostki i rozpuszczam w rondelku razem z posiekanym na kawałki masłem, na małym ogniu. Staram się nie podgrzewać zbytnio masy, tylko rozpuścić i odstawić z ognia.
- Jajka ubijam na puszysto z wanilią i cukrem.
- Dodaję masę czekoladową i razem przez chwilkę miksuję na wolnych obrotach.
- Dodaję przesianą mąkę, sól i delikatnie i dokładnie mieszam na jednolitą masę (można mikserem na małych obrotach).
- Przekładam do przygotowanej formy.
- Posypuję startą czekoladą z lodówki.
- Piekę przez 25-28 minut. Zależy od piekarnika czasami krócej się piecze, a czasami dłużej. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Korzystałam z tego przepisu
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz