Groch- doskonałe źródło białka.
Oprócz znaczącej ilości białka zawiera również witaminy z grupy B, kwas foliowy, fosfor, potas, wapń, żelazo, oraz witaminę A. Zawiera również znaczna ilość błonnika pokarmowego, który usprawnia prace jelit co ułatwia nam utrzymać prawidłową wagę. Kolejnym istotnym atutem grochu jest fakt, iż zawiera niski indeks glikemiczny, co jest bardzo istotne przy odchudzaniu, gdyż dużej czujemy się "najedzeni".
(ok. 8 porcji)
- duży garnek wody
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- sól, pieprz
- pół łyżeczki czosnku
- 2 kiełbaski
- 100 g boczku wędzonego
- 2 łyżki majeranku
- 2 kostki rosołowe
- paczka grochu
- min. 0,5 kg ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziele angielskie
- Groch zalać wodą i zostawić na noc!!
- Zagotować wodę z pokrojoną w plasterki marchewką i pietruszką. Dodać kostki.
- Po zagotowaniu odcedzić wywar. Dodać groch z wodą, w której się moczył.
- Gdy się zagotuje, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać podsmażony na patelni boczek i kiełbaskę.
- Na koniec doprawić czosnkiem, liściem, zielem i majeranek. Gdy zupa zgęstnieje, doprawić do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz