Przejdź do głównej zawartości

Indyk pod chrupiącą pierzynką

Mięso z indyka- Świetne dla osób odchudzających się.
Mięso indyka w 10 dag ma zaledwie 140 kcal. Mięso z indyka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. W indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo. Skład taki wpływa na rozładowanie napięcia nerwowego, rozluźnia mięśnie i przeciwdziała zmęczeniu.

Składniki:
(ok. 5-6 porcji)
  • 1/3 opakowania makaronu spaghetti.
  • 100 g masła,
  • 1/2  cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki  mąki,
  • 300 g piersi z indyka pokrojonego w kostkę,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • kostka rosołowa,  
  • 100 g mrożonego groszku,
  • sól, pieprz, 
  • szklanka bułki tartej lub bułki tartej PANKO,
  • 150 g tartego sera,
  • łyżka ostrej papryki
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2-3 łyzki oliwy 
Sposób wykonania:
  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  2. Indyka pokrój w kostek włożyć do miski, wlać oliwę i dodać paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz. Mięso dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
  3. W czasie gdy mięso będzie w lodówce gotujemy makaron, tak jak na opakowaniu.
  4. Po około 15 min wyciągamy mięso i wrzucamy na rozgrzana patelnię, kiedy mięso będzie już gotowe odstawiamy.
  5. Na innej patelni wrzucamy  50 g masła, kiedy się rozpuści dodajemy pokrojona w piórka cebule, i smażymy do miękkości, następnie dodajemy posiekany czosnek, całość oprószyć mąką, i mieszać całość jeszcze przez 3 min.
  6. Rozpuść kostkę w wrzącej wodzie i dodaj po trochu do do cebuli następnie dodać śmietanę ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia zmniejszyć ogień i poczekać aż zgęstnieje. Doprawić sola i pieprzem.
  7. Następnie dodać indyk i wymieszać dokładnie dodać groszek. 
  8. Makaron przelać zimna wodą i wrzucić do żaroodpornego naczynia, przelać następnie indyka , całość wymieszać to razem.
  9. 50 g masła rozpuścić w mikrofalówce dodać ser żółty oraz bułkę tarta wymieszać całość i wysypać na makaron z indykiem dokładnie pokrywając całą zapiekankę.
  10. Piec przez 30 min, lub do zbrązowienia wierzchu.    
SMACZNEGO !!

korzystałam z tego przepisu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...