Mięso z indyka- Świetne dla osób odchudzających się.
Mięso indyka w 10 dag ma zaledwie 140 kcal. Mięso z indyka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. W indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo. Skład taki wpływa na rozładowanie napięcia nerwowego, rozluźnia mięśnie i przeciwdziała zmęczeniu.
Składniki:
(ok. 5-6 porcji)
(ok. 5-6 porcji)
- 1/3 opakowania makaronu spaghetti.
- 100 g masła,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki,
- 300 g piersi z indyka pokrojonego w kostkę,
- 200 ml śmietany 18%,
- kostka rosołowa,
- 100 g mrożonego groszku,
- sól, pieprz,
- szklanka bułki tartej lub bułki tartej PANKO,
- 150 g tartego sera,
- łyżka ostrej papryki
- łyżka słodkiej papryki
- 2-3 łyzki oliwy
Sposób wykonania:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Indyka pokrój w kostek włożyć do miski, wlać oliwę i dodać paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz. Mięso dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
- W czasie gdy mięso będzie w lodówce gotujemy makaron, tak jak na opakowaniu.
- Po około 15 min wyciągamy mięso i wrzucamy na rozgrzana patelnię, kiedy mięso będzie już gotowe odstawiamy.
- Na innej patelni wrzucamy 50 g masła, kiedy się rozpuści dodajemy pokrojona w piórka cebule, i smażymy do miękkości, następnie dodajemy posiekany czosnek, całość oprószyć mąką, i mieszać całość jeszcze przez 3 min.
- Rozpuść kostkę w wrzącej wodzie i dodaj po trochu do do cebuli następnie dodać śmietanę ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia zmniejszyć ogień i poczekać aż zgęstnieje. Doprawić sola i pieprzem.
- Następnie dodać indyk i wymieszać dokładnie dodać groszek.
- Makaron przelać zimna wodą i wrzucić do żaroodpornego naczynia, przelać następnie indyka , całość wymieszać to razem.
- 50 g masła rozpuścić w mikrofalówce dodać ser żółty oraz bułkę tarta wymieszać całość i wysypać na makaron z indykiem dokładnie pokrywając całą zapiekankę.
- Piec przez 30 min, lub do zbrązowienia wierzchu.
SMACZNEGO !!
korzystałam z tego przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz