Jabłka- dlaczego warto je jeść?
Skórce jabłka znajdują się ogromne ilości pektyn, które potrafią oczyszczać nasz organizm z trujących substancji, dlatego są szczególnie polecane dla palaczy papierosów, osób mających w pracy styczność ze szkodliwymi substancjami, mieszkańców zanieczyszczonych miast. Dobroczynne pektyny „posprzątają” nasz organizm, zneutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszą wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed zawałem i miażdżycą. Do ich korzystnego wpływu zalicza się również regulację perystaltyki jelit i zapobieganie zaparciom.
Składniki:
(Tortownica o średnicy 24 cm)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki ajerkoniaku lub Advocaata (można pominąć lub dać 1 łyżkę rumu)
- 150 g bardzo miękkiego masła i 2 łyżki oliwy extra vergine lub tylko masło - 170 g
- 3/4 szklanka cukru (można dać mniej)
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 jajka
- 3 średnie jabłka (około 500 g), pokrojone na ćwiartki a następnie w plasterki, skropione łyżeczką soku z cytryny
- opcjonalnie polewa toffi
Sposób wykonania:
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przygotować jabłka, skropić cytryną aby nie ściemniały.
- Obydwie mąki przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszać. W oddzielnej miseczce wymieszać mleko z ajerkoniakiem.
- Utrzeć miękkie masło z połową (1/2 szklanki) cukru na białą i puszystą masę. Na koniec wciąż ucierając dodawać stopniowo oliwę. Resztę cukru wymieszać z cynamonem.
- Nadal ucierając dodawać po jednym jajku i miksować po każdym dodanym przez około 1 - 2 minuty aż całkowicie połączą się z masą.
- Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać mieszankę z mąką w 3 partiach na zmianę z mlekiem (również w 3 partiach), cały czas miksując na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Partie mleka i mąki dodajemy jedna po drugiej, bez przerw.
- Połowę masy wyłożyć do formy, na wierzchu położyć plasterki jabłek (mogą na siebie nachodzić). Posypać połową mieszanki cukru i cynamonu, wyłożyć resztę masy, posypać pozostałym cukrem.
- Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut lub dłużej, do czasu aż patyczek wetknięty w środek ciasta będzie suchy - ciasto nie może go obklejać. Wierzch ma być zrumieniony i chrupiący. Jeśli ciasto za bardzo będzie się rumieniło, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Opcjonalnie można ciasto przed podaniem na ciepło polać sosem toffee.
Korzystałam z tego przepisu
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz