Marchewka-Według amerykańskich naukowców, jedzenie jednej marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu
Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta - karoten przetwarza sie w niezbędny dla człowieka retinol (odmiana wit. A).
Składniki:
(ok.8-9 porcji)
- 1 kg marchwi
- 60 g masła
- 2 średnie cebule
- 1 pomarańcza
- 1,5 l bulionu np. drobiowego
- kilka kromek białego chleba
- oliwa z oliwek
- imbir, sól, pieprz, zioła prowansalskie, kolorowy pieprz
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Dodajemy 60 g masła. Marchew obieramy i kroimy w talarki. Skórkę z pomarańczy ocieramy na tarce.Cebule drobno siekamy, wrzucamy do garnka i smażymy aż do momentu gdy się zeszkli. Następnie dodajemy marchew, sok i otartą skórkę z całej pomarańczy, szczyptę imbiru i kminku. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 20-30 minut.
- Gdy marchewka będzie już miękka, garnek zestawiamy z ognia i za pomocą blendera miksujemy całą zupę. Gdy zupa będzie już zmiksowana ponownie przekładamy ją na niewielki ogień i doprawiamy solą, pieprzem oraz wg. uznania kminkiem i imbirem.
- Z chleba kroimy kostkę, na rozgrzana patelnie wrzucamy 2 łyżki masła. Smażymy na maśle, aż się zarumienią.
- Zupę najlepiej podawać z grzankami oraz odrobiną kolorowego pieprzu.
SMACZNEGO !!
Korzystałam z tego przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz