Przejdź do głównej zawartości

Kremowa zupa marchewkowa

Marchewka-Według amerykańskich naukowców, jedzenie jednej marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu
Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta - karoten przetwarza sie w niezbędny dla człowieka retinol (odmiana wit. A).

Składniki:
(ok.8-9 porcji)
  • 1 kg marchwi
  • 60 g masła
  • 2 średnie cebule
  • 1 pomarańcza
  • 1,5 l bulionu np. drobiowego
  • kilka kromek białego chleba
  • oliwa z oliwek
  • imbir, sól, pieprz, zioła prowansalskie, kolorowy pieprz
Sposób wykonania:
  1. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Dodajemy 60 g masła. Marchew obieramy i kroimy w talarki. Skórkę z pomarańczy ocieramy na tarce.Cebule drobno siekamy, wrzucamy do garnka i smażymy aż do momentu gdy się zeszkli. Następnie dodajemy marchew, sok i otartą skórkę z całej pomarańczy, szczyptę imbiru i kminku. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 20-30 minut.
  2. Gdy marchewka będzie już miękka, garnek zestawiamy z ognia i za pomocą blendera miksujemy całą zupę. Gdy zupa będzie już zmiksowana ponownie przekładamy ją na niewielki ogień i doprawiamy solą, pieprzem oraz wg. uznania kminkiem i imbirem.
  3. Z chleba kroimy kostkę, na rozgrzana patelnie wrzucamy 2 łyżki masła. Smażymy na maśle, aż się zarumienią. 
  4. Zupę najlepiej podawać z grzankami oraz odrobiną kolorowego pieprzu. 
SMACZNEGO !!

Korzystałam z tego przepisu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...