Musztarda- zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,
Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał).
Składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej
- 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- sól, pieprz
- Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.
- W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pałki z kurczaka, nadmiarem marynaty smarujemy kurczaka.
- Tak przygotowanego danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 45 min. Pierwsze 20 min. pod przykryciem, następnie 10-15 min. bez przykrycia.
Korzystałam z tego przepisu
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz