Zioła- Najlepsze są świeże
Jeśli korzystamy z suszonych przypraw pamiętajmy o ich właściwym przechowywaniu. Opakowania muszą być zamknięte i przetrzymywane w ciemnym i suchym miejscu. Aby zachować jak najwięcej cennych składników należy dodawać przyprawy pod koniec gotowania aby jak najkrócej narażać je na działanie wysokiej temperatury.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka kminku
- sól, pieprz
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Od momentu zagotowania odliczamy 5 min. Ziemniaki odcedzamy i kroimy na ćwiartki ( według uznania)
- Następnie pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski wlewamy oliwę i przyprawy dokładnie mieszamy, aby były całe obklejone.
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ziemniaki wstawiamy na 50 min. Po 20 min przemieszaj ziemniaki, powtórz czynność.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz