Curry- przyspiesza metabolizm, chroni i wzmacnia serce.
Lecznicze właściwości tej orientalnej przyprawy wynikają z wyjątkowej kompozycji przypraw wchodzących w jej skład. Co prawda, zależy on od kraju i regionu, z którego pochodzi dany rodzaj curry, niemniej podstawę stanowią zwykle: kurkuma, czarny pieprz, chilli, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż.
Składniki:
- kalafior – średniej wielkości
- oliwa z oliwek
- curry lub inne przyprawy
- sól
- Kalafiora umyć, podzielić na różyczki (większe, mniejsze – zależy jak kto lubi).
- W woku rozgrzać oliwę, wkładać kalafior różyczkami do dołu i smażyć aż zacznie się robić miękki. Posypać curry (albo innymi przyprawami), odwrócić i smażyć dalej.
- Jeśli ktoś lubi chrupiący – wystarczy naprawdę kilka minut, jeśli chcemy by był miękki, trzeba go podsmażyć dłużej.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz